Gliserin


Gliserin, gliserolün eczacılıkta kullanılan tıbbi biçimidir. Hafif tatlı ve yoğun bir sıvıdır.
Gliserin bir şeker alkolüdür ve içerdiği hidrofilik alkolik hidroksil grupları suda kolayca erimesini sağlar. Renksiz ve kokusuzdur. Kaynama noktası yüksektir.
Nemlendirme özelliği sayesinde özellikle kişisel bakım ürünlerinde ve aynı zamanda bir çok farklı sektörde kullanımı oldukça yaygındır. Hacminin 4 katı kadar su absorbe edebilir.
Ayrıca E 422 koduyla gıda katkı maddesi olarak da kullanılır.
1889 yılına kadar daha çok mum yapımında kullanılan gliserin, sabun yapımının vazgeçilmez girdilerinden biri olmuştur.
Doğal ve petrokimyasal yollardan elde edilebilen gliserin, hayvansal ve bitkisel yağlarda bulunur.
Gliserol aynı zamanda biyodizel üretiminin de bir yan ürünüdür.

Kullanım Alanları:
Gıda ve içeceklerde nem tutucu, çözücü ve tatlandırıcı olarak kullanılır ve gıdaların korunmasına yardımcı olur.
Dondurmada yapıyı düzeltir.
Düşük yağlı gıdalarda dolgunlaştırıcı, likörlerde kalınlaştırıcı olarak kullanılır.
Şeker yerine kullanılmaktadır. Tatlılık oranı sukrozun %60`ına denk gelmektedir, kalorisi sofra şekerininkine denktir, ancak kandaki şeker seviyesini yükseltmez.
Öksürük şuruplarında kullanılır.
Şeker hastalığında dıştan deriye uygulanan merhemlerde bulunur.
Kabızlıkta fitil olarak kullanılır.
Kişisel bakım ürünlerinde çözücü ve yağlayıcı olarak kullanılır. Çoğu diş macunu, ağız gargaraları, cilt bakım ürünleri, traş kremleri, saç bakım ürünleri gliserin içerir.
Sabunculukta ikinci madde olarak kullanılır.
Mum yapımında kullanılır.
Nargile tütünlerinde nem tutucu olarak kullanılır.
Gliserin, glukojenik etkisi nedeniyle sığırların ketozisinde etkin bir sağıtım aracıdır.
Mürekkep gibi zor lekelerin kurumasını önlemekte ve lekeyi çıkarmakta gliserinden faydalanılır.
Dinamit yapımında kullanılır.
Donmayı geciktirici özelliğe sahiptir.